Schermtijd

Ben jij ook regelmatig aan het mopperen op je kind dat hij teveel op allerlei “apparaatjes ” zit. De playstation, de telefoon, de tablet , de tv ….
En iedere keer als hij naar 1 van deze schermpjes kijkt krijg jij maar geen contact met je kind. Heel irritant, toch?

Soms laten we het kijken of spelen met dit soort apparaten stilzwijgend toe, want stiekem is het ook wel makkelijk en relaxed, niet? Hoe ga je hier nou regels in afspreken zonder iedere keer te hoeven mopperen en straffen?

Laat ik als voorbeeld een doorsnee weekend nemen. Hoe verloopt die bij jullie? Rennen jullie van het ene clubje naar het andere? Moeten de boodschappen ook nog gedaan en ben je blij als je een uurtje niets hebt?
Of is het niet elk weekend zo en is het weekend er ook om lekker uit te rusten en tijd aan elkaar te besteden?

Bij ons zijn de weekenden wisselend druk en dat is prima. Wat mij wel opvalt in de rustigere weekenden dat we allemaal dan meer tijd doorbrengen op een apparaat…
Ook ik maak me dan schuldig aan effe dit doen en effe dat doen voor mijn website of social media etc. Onze dochter vind het natuurlijk helemaal niet erg om dan wat meer op haar apparaatjes te mogen zitten, maar ik heb daar ook gelijk mijn twijfels over. Van de ene kant weet ik dat dat voor haar ontspanning is nadat ze voor proefwerken geleerd heeft, maar van de andere kant weet ik gewoon hoe slecht het is om te veel tijd door te brengen op een tablet of telefoon.

Het lijkt namelijk op ontspanning, maar niets is minder waar. Echte ontspanning haal je namelijk juist uit bewegen, naar buiten gaan, de natuur in, schrijven, lezen, muziek luisteren en zelfs je vervelen. Ook vervelen is goed om te ervaren.
Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat de helft van alle kinderen tussen de 0 en 6 jaar elke dag minimaal 1,5 uur naar een scherm kijkt. Dit vind ik echt schrikbarend!
Zeker omdat ik weet wat de nadelige gevolgen zijn van het veel gebruiken van schermen. Ik zie enkele punten terugkomen bij mijn dochter waaronder haar houding. Recht staan, zitten en lopen werd een probleem en daardoor is ze nu bij de fysio. Het gevoel dat ik als ouder hier eerder actie in had mogen ondernemen komt zeker naar boven, maar ik weet ook dat ik de klok niet kan terugdraaien. Ik wil daarom graag deze info met jullie delen.

Ik zal je een opsomming geven van enkele lichamelijke klachten:

  • Veel schermgebruik veroorzaakt stress, vermoeidheid en gejaagdheid.
  • Steeds meer kinderen komen bij een fysiotherapeut terecht i.v.m. een slechte houding veroorzaakt door schermgebruik
  • In elkaar gezakt met je mobieltje bezig zijn, met je nek naar beneden, maakt depressief, sloom en ongeïnteresseerd
  • Oogproblemen en bijziendheid nemen enorm toe ( 50% van alle 20-jarigen is tegenwoordig bijziend, 2 generaties geleden was dit maar 25% van alle 20-jarigen).
  • Het blauwe licht zorgt ervoor dat ons lichaam geen melatonine aanmaakt als het tijd is om te gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat je later inslaapt én zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en dus vermoeid wakker wordt.
  • Slaapgebrek zorgt voor concentratieproblemen, een langzame stofwisseling (overgewicht) en stemmingswisselingen. Je wordt prikkelbaar en somber.
  • Naast de tennis-arm en de muis-arm, bestaat er tegenwoordig ook een Whatsapp-vinger. Dit is RSI in de handen waardoor je tintelingen, kramp en pijn in je vingers kan ervaren. Dit kan (onherstelbare) schade aan gewrichten en spieren veroorzaken.

En dan heb je ook nog grote kans op psychische klachten:

  • Door kinderen al jong aan schermen te laten wennen is het op latere leeftijd moeilijker om dit gebruik in te perken.
  • Schermgebruik vermindert creativiteit, kritisch denken, zelfbewustzijn, empathie én leervermogen.
  • De hoeveelheid informatie die dagelijks op ons afkomt en de onderbrekingen bij alles wat we doen zorgt voor concentratie -problemen.
  • Doordat we veel naar schermen kijken ervaren we een gebrek aan échte verbinding. Een tekort aan verbinding zorgt voor een gevoel van eenzaamheid, depressies en een laag zelfbeeld.
  • Door de prikkels die binnen komen via het scherm (beeld, geluid, informatie) zul je merken dat kinderen nadat ze het beeld uitzetten juist minder ontspannen en vrolijk zijn dan daarvoor.

Goed voorbeeld doet goed volgen.
Als jij als ouder zélf de hele tijd naar je telefoon grijpt, dan wordt het lastig om je kind te vertellen dat zij niet steeds op haar telefoon mag kijken. Dat werkt niet: ‘Kijk eerst kritisch naar je eigen mediagedrag. Alleen dan kun je geloofwaardig regels opstellen om het beeldschermgebruik van je kind in te dammen.’
Nadat ik deze blog getypt had werd ik mezelf ook weer eens meer bewust van de schadelijke effecten van al die schermtijd (waar ook ik me schuldig aan maak…). Ik heb me dus ook voorgenomen om na 20 uur niet meer dan echt nodig is op mijn apparaatjes te kijken. Ook voor mij zal dit in het begin wennen zijn, want ik wil graag mijn klanten antwoord geven als me iets gevraagd wordt of ergens op gereageerd wordt. Maar ik zal me gaan aanwennen dat dat geen haast heeft en heus wel kan wachten tot morgen, want.. GOED VOORBEELD, DOET GOED VOLGEN!

Wat kan ik nu doen om die uren van mijn kind te beperken? Ik zal je hieronder enkele suggesties doen, maar kijk altijd wat voor jou, je kind en de rest van het gezin het beste past ( dit geld voor alle beeldschermen, maar ik noem het voor de eenvoud even alleen telefoon).

  • Maak de afspraak dat er na school een beperkte tijd ( bv een half uurtje) even op de telefoon gekeken mag worden voordat er aan huiswerk gewerkt wordt. Zet de timer aan en hou je aan de afspraak! Laat ze de telefoon na de afgesproken tijd ook inleveren zodat de verleiding niet in de buurt is. Creëer een vaste plek waar de apparaatjes gelegd gaan worden zodat het ook makkelijk te checken is of ze zich aan de afspraak houdt. (bv een la of een kistje o.i.d. )
  • De telefoon mag avonds niet mee naar de slaapkamer. Ook niet als er een oranje filter op zit die het blauwe licht dempt . Tot laat bezig zijn met de telefoon zorgt voor te veel prikkels en heeft invloed op de kwaliteit van de slaap. Dit geld natuurlijk ook voor de woonkamer. En geef als ouder het goede voorbeeld en leg je eigen telefoon ook weg. Wat goed is voor je kind is natuurlijk ook goed voor jou…
  • Leg aan je kind uit waarom teveel tijd op een telefoon schadelijk is en ga samen op zoek naar leuke manieren om hier afspraken over te maken. Ga samen met je kind een lijstje maken van dingen die ze leuk vind om te doen i.p.v. een telefoon
  • Naar buiten! Stimuleer het naar buiten gaan en daar actief bezig te zijn.
  • Vervelen is gezond! Het wakkert de creativiteit aan, het leert het kind met frustratie om te gaan. Van je vervelen rust je uit. Even niks (weten te) doen brengt je gedachten tot rust. Van je vervelen leer je denken in oplossingen. Hoe zorg je dat je je niet meer verveelt? Vaak leidt verveling tot nieuwe ideeën en creativiteit.
  • Houd in de gaten wat jouw kind allemaal doet op internet. Ze worden vaak geconfronteerd met een onrealistisch wereldbeeld, met nare beelden, met beelden die niet passen bij hun leeftijd, met cyberpesten of andere nare dingen. Dus verdiep je in het spel wat je zoon vaak speelt, kijk wie jouw dochter allemaal volgt op Instagram of kijk samen naar die Youtube filmpjes zodat je het er over kan hebben.
  • Kijk regelmatig samen naar wat je kind graag doet of kijkt op haar telefoon. Dit zorgt voor meer verbinding, je kan beter in de gaten houden wat je kind online tegenkomt én je kan er het gesprek over aangaan. Wat vindt ze van hetgeen jullie hebben gezien. Is het realistisch? Wat voor gevoel krijgt ze ervan? Ik besef me heel goed dat dit vanaf een bepaalde leeftijd echt een “no go” gaat worden. Mijn dochter van 17 zal het echt niet meer prettig vinden dat ik met haar mee ga kijken, maar daarentegen kan ik wel met haar duidelijke afspraken maken over de schermtijd.
  • Laat ze extra tijd verdienen. Maak bv gebruik van muntjes of een ander voorwerp om aan te geven hoeveel schermtijd er op een dag is. Elk muntje staat dan voor een kwartier of een half uur afhankelijk van de leeftijd. Heb jij bv een dochter van 8 jaar dan is de maximale aanbevolen schermtijd volgens de geleerde 1,5 uur per dag. Daar zou je dan 3 muntjes van een half uur van kunnen maken of nog beter 6 muntjes van een kwartier. Morgens geef jij je kind de 6 muntjes en elke keer als ze een kwartier of langer op haar telefoon heeft gezeten dan moet ze het juiste aantal muntjes inleveren. En op is op! Ze leer jij je kind plannen en zo leer je ook dat het goed is om rustmomenten ertussen in te plannen waarop ze wat anders gaan doen. Heeft je kind nu goed geleerd of goed meegeholpen bij iets dan kan ze eventueel extra muntjes verdienen. Zo maak je het gezelliger thuis m.b.t. de schermtijd.

Ik hoor graag van jou of er tips bij zitten die je uitgevoerd hebt en nog leuker, wat het effect ervan is in de thuissituatie. Veel succes!

Wil je graag nog meer tips van mij ontvangen? Vraag dan GRATIS mijn 8 communicatie-tips aan. Klik HIER.