Iedere ouder maakt het wel eens mee: je wordt net iets te boos op je kind, schreeuwt harder dan je wilde, of zegt iets waar je achteraf spijt van hebt. Het is menselijk. Als ouder ben je geen robot en je hebt ook je eigen emoties en grenzen.
Natuurlijk is het belangrijk om na zo’n moment je excuses aan te bieden aan je kind. Hiermee geef je het goede voorbeeld en leert je kind hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag. Maar laat goedpraten achterwege. Je excuses zijn al krachtig genoeg.
Dat gezegd hebbende, schreeuwen of mopperen voelt voor niemand fijn. Niet voor jou als ouder, en zeker niet voor je kind. In deze blog deel ik tips die je helpen om die momenten vaker te voorkomen.
Waarom we minder willen schreeuwen
Schreeuwen en boos worden op een manier waar je achteraf spijt van hebt, kan een flinke impact hebben op zowel je kind als jezelf.
Voor je kind:
- Je kind kan zich bang en onveilig voelen, vooral als je boosheid gepaard gaat met een harde toon of dreigende houding.
- Het zelfvertrouwen van je kind kan worden aangetast, zeker als je zinnen gebruikt zoals “je bent altijd zo…”
- Kinderen spiegelen jouw gedrag. Als jij boos wordt door te schreeuwen, is de kans groot dat je kind dit zelf ook overneemt.
- Het kan ervoor zorgen dat je kind meer gaat liegen, uit angst voor jouw reactie.
Voor jou als ouder:
- Het geeft je een naar gevoel. Je wilde juist een veilige, liefdevolle ouder zijn en je voelt je schuldig.
- Het kan je laten twijfelen aan je vaardigheden als ouder, wat je onzeker maakt.
- Het risico bestaat dat je in een negatieve spiraal belandt, met meer mopperen, straffen en schreeuwen als gevolg.
Tips om minder te mopperen of schreeuwen
Het goede nieuws is dat je dit gedrag kunt doorbreken. Hier zijn een aantal praktische tips:
- Vraag jezelf af hoe belangrijk het is: Is het écht nodig om boos te worden? Als je bijvoorbeeld moppert omdat je kind met zijn handen eet, vraag jezelf dan af: “Is dit het waard?” Misschien kun je thuis wat losser zijn en duidelijke afspraken maken over hoe je kind buitenshuis eet. Minder strijd betekent vaak meer rust in huis.
- Geef oprechte aandacht: Kinderen willen net als jij gehoord en begrepen worden. Door hen oprechte aandacht te geven, zelfs als je haast hebt, voorkom je vaak al irritaties. Even echt luisteren kan veel mopperen en energie besparen.
- Doe iets onverwachts: Verras je kind met een reactie die hij niet verwacht. Dit kan zijn aandacht trekken en de situatie de-escaleren voordat jij boos wordt. Zorg er wel voor dat je frustratie nog niet het kookpunt heeft bereikt.
- Wees bewust van aannames: Vaak denken we te weten waarom ons kind iets doet of wat er gaat komen. Kijk in plaats daarvan naar wat je daadwerkelijk ziet en hoort, en benoem dat letterlijk. Dit voorkomt misverstanden en frustratie aan beide kanten.
- Neem een time-out voor jezelf: Voel je dat je frustratie oploopt? Ga even naar de wc. Dit is vaak de enige plek waar je wat rust kunt vinden. Gebruik die paar minuten om diep adem te halen en tot jezelf te komen.
- Vat het niet persoonlijk op: Onthoud dat je kind niet doelbewust probeert je boos te maken. Kinderen zijn nog aan het leren hoe ze met frustraties en teleurstellingen moeten omgaan. Besef dat hun gedrag een uiting is van hun leerproces, niet van een opzettelijke aanval op jou.
- Kijk in de spiegel: Vraag jezelf op moeilijke momenten af hoe je je voelt. Ben je moe, gestrest of afgeleid? Als je merkt dat je niet in balans bent, is het belangrijk om daar iets aan te doen. Je kunt pas goed voor je kind zorgen als je goed voor jezelf zorgt.
En als je toch boos wordt…
Probeer dan op een “groene” manier boos te worden. Dit betekent dat je grenzen stelt en boosheid toont zonder je kind angst aan te jagen of te kleineren. Op mijn deze pagina vind je meer tips over hoe je dit kunt doen.
Je bent niet alleen in deze uitdaging. Ouderschap is leren en groeien, net als voor je kind. Neem de tijd, wees geduldig met jezelf, en onthoud dat elke stap in de goede richting telt.
Op deze blogpagina kan je nog meer handige tips vinden die hierop aansluiten.