Hoe leer ik mijn kind omgaan met ​emoties? Stap 2

Leer je kind (de grootte van) zijn emoties benoemen…

In de vorige blog hebben we besproken hoe belangrijk het is om kinderen te leren omgaan met emoties.

Deze keer gaan we dieper in op het benoemen van emoties en hoe je kinderen kunt helpen om de grootte of intensiteit van hun gevoelens te begrijpen.

Het benoemen van emoties begint bij jou als ouder. Door emoties te benoemen, zowel bij jezelf als bij je kind, help je je kind begrijpen wat het voelt en waarom.

Dit geeft je kind een grotere emotionele woordenschat en maakt het gemakkelijker om zich duidelijk uit te drukken, bijvoorbeeld:

“Ik ben boos omdat jij dat speelgoed van me hebt afgepakt.”

Naast het benoemen van emoties is het belangrijk dat je kind leert hoe groot of heftig een emotie is. Hiervoor kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken, afhankelijk van de leeftijd van je kind:

  • Voor peuters: Gebruik drie poppetjes van verschillende groottes (klein, middelgroot en groot) om de intensiteit van een emotie aan te geven. Leg simpel uit dat een groot poppetje een hele grote emotie betekent, en een klein poppetje een kleine emotie.

 

  • Voor kleuters: Maak een emotie-thermometer. Laat je kind aangeven hoe sterk de emotie is, van koud (minder intens) naar warm (heel intens). Dit kun je vergelijken met de gradaties bij verstoppertje: hoe warmer, hoe dichter bij de verstopplek.

 

  • Voor oudere kinderen: Laat je kind een cijfer geven aan de emotie, bijvoorbeeld tussen 0 en 10. Leg uit dat 0 betekent dat de emotie bijna niet voelbaar is, en 10 dat de emotie heel intens is.

 

Vaak noemen kinderen alle negatieve emoties simpelweg “boos.” Door samen met je kind te kijken naar de intensiteit van de emotie, kun je helpen een specifieker woord te kiezen. Bijvoorbeeld geïrriteerd, gefrustreerd of woedend.

Een voorbeeld: als je kind zijn veters probeert te strikken en het lukt niet, kun je zeggen:

“Ik zie dat het maar niet wil lukken met je veters, hè? Ik snap dat je hier gefrustreerd van raakt.”

Door te benoemen wat je ziet en passende woorden te gebruiken, leert je kind beter begrijpen wat het voelt. Dit helpt niet alleen bij zelfinzicht, maar ook bij het communiceren van emoties naar anderen.

Het vergroten van de emotionele woordenschat van je kind helpt niet alleen bij het herkennen en benoemen van emoties, maar ook bij het oplossen van problemen en het bouwen aan zelfvertrouwen. Dit is een proces dat tijd en oefening vraagt, maar de voordelen zijn blijvend.

 

Jouw rol als voorbeeld

Kinderen leren van wat ze zien. Door je eigen emoties te benoemen en de intensiteit ervan aan te geven, geef je je kind een voorbeeld om na te volgen. Vraag jezelf af: Hoe reageer ik als ik me boos, verdrietig, of blij voel? Geef ik het goede voorbeeld?

Wees hierin mild voor jezelf. Niemand is perfect, en het is normaal om soms op een manier te reageren die minder wenselijk is. Zie deze blog als een liefdevolle wake-up-call om bewust stil te staan bij je eigen gedrag.

Ga HIER verder met stap 3…