Me-time. Misschien krijg je de kriebels van dat woord, omdat het overal zo makkelijk wordt geroepen. Toch wil ik er in deze blog aandacht aan geven, want ik ben ervan overtuigd dat het ontzettend belangrijk is. Als moeders besteden we hier vaak (te) weinig tijd aan.
Herken je dit? Voel je je schuldig als:
•Je kind zich verveelt, en jij even tijd voor jezelf neemt?
•Je een boek wilt lezen en tegen je kind zegt: “Mama heeft nu even geen tijd.”
•Je tegen je partner zegt dat je deze keer niet meegaat naar zwemles?
•Je zonder je kind een middag met een vriendin gaat shoppen?
•Je geen zin hebt om een spelletje te doen en dat eerlijk aangeeft?
Je wilt als moeder graag alles goed doen en je kind alle liefde geven, toch? Maar dat gevoel van “ik ben geen goede moeder” kan je echt een knoop in de maag geven.
Toch hoeft het niet zo te zijn. Je hoeft niet 24/7 voor iedereen in het gezin klaar te staan. Het is juist goed om te zeggen: “Mama kan nu even niet, ik ben een boek aan het lezen.”
Waarom me-time belangrijk is
Door af en toe tijd voor jezelf te nemen, ontspan je. Dat helpt je om op een leuke en effectieve manier te reageren op je kind. Daarnaast leer je je kind hiermee ook dat voor jezelf kiezen niet egoïstisch is, maar juist belangrijk.
Toch is het bewaken van je grenzen vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien ben jij een van die vrouwen die dit lastig vindt. Begrijpelijk, want grenzen aangeven is iets wat velen van ons niet hebben geleerd in onze eigen opvoeding. Het is echt een kunst om je grenzen te kennen én ze duidelijk aan te geven.
Hoe bewaak je je grenzen?
Vaak merken we pas wat onze grens is als iemand er overheen gaat. En meestal geven we die ander dan ook nog de schuld. Maar het begint bij jou. Hier zijn 3 belangrijke stappen:
1. Weet wat jouw grenzen zijn.
Dit kan alleen jij bepalen. Verwacht niet dat een ander jouw grenzen kent of voor jou bewaakt.
2. Geef je grenzen duidelijk aan.
Verwacht niet dat je kind of partner rekening houdt met grenzen die je niet hebt uitgesproken. Gebruik een ‘ik-boodschap’:
- In plaats van: “Waarom luister je nooit?”
- Zeg: “Ik wil nu even rust, zodat ik me kan concentreren.”
3. Weet dat je NEE mag zeggen.
Je hebt geen toestemming nodig om iets voor jezelf te willen. Soms voelt het vervelend als je kind verdrietig is, maar je mag grenzen stellen. Jouw kind hoeft het niet altijd leuk te vinden. Laat hem of haar de emotie hebben.
Wat gebeurt er als je je grenzen niet bewaakt?
Als je over je grenzen heen gaat, voel je dat vaak op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld wanneer er schoenen in de gang staan of een beker melk omvalt. Je reageert dan geïrriteerd, misschien zelfs boos, terwijl dat kleine moment niet de echte oorzaak is.
Denk op zo’n moment eens na: wat ging er eerder mis? Wanneer ben je over je grenzen gegaan?
Wat je je kind leert door je grenzen te bewaken
Door jouw eigen grenzen te respecteren, leer je je kind dat dit ook belangrijk is. Het helpt hen om hun eigen grenzen te ontdekken én te bewaken.
Voorbeeldzinnen om grenzen aan te geven:
- In plaats van: “Ik wil nu geen spel spelen.” Zeg: “Ik ben nu te moe om een spel te doen. We kunnen wel samen een film kijken.”
- In plaats van: “Ik ben aan het bellen! Wees stil!” Zeg: “Ik ben nu aan het bellen. Als ik klaar ben, kijk ik naar jouw tekening. Maar ik wil nu graag rust.”
Spelenderwijs grenzen leren: Het weiland
Een leuke oefening om samen met je kind te doen:
1. Teken een weiland.
Leg uit dat er een hek omheen staat, net als grenzen. Het hek beschermt het weiland.
2. Wat mag er in het weiland?
Bespreek samen wat wel en niet mag binnen het weiland. Laat je kind aangeven wat voor hem of haar belangrijk is.
3. Weilanden voor verschillende situaties.
Je kunt meerdere weilanden maken: voor thuis, school, of tijdens het spelen.
Met deze oefening leert je kind spelenderwijs zijn of haar grenzen ontdekken én aangeven.
Wil je meer leren over grenzen aangeven en je me-time bewaken? En wil je dit kunnen bespreken met andere moeders? Meld je dan hier aan voor de online training!