Ik weet wat je denkt:

“Het is vast fijn om nu zo’n goede relatie met je kind te hebben, maar hoe ging dat toen het moeilijk was?”

Hoi! Ik ben Vivian. En geloof me, ik ben daar geweest.

Toen Nikki jonger was, was onze communicatie een complete chaos.

Ik bleef mezelf maar herhalen, keer op keer, en raakte elke keer meer gefrustreerd.

En het resultaat?

Nikki begreep het NOG steeds niet. En voelde zich ellendig door mijn constante gezeur.

Dat raakte me hard, maar ik had geen idee hoe ik het anders moest aanpakken.

Ik begon aan alles te twijfelen:

Verpestte ik dit hele “moeder zijn”?

Was Nikki überhaupt gelukkig?

En alsof dat nog niet genoeg was, had ze moeite om contact te maken met andere kinderen.

Die oordelende blikken van andere ouders op het schoolplein? Verschrikkelijk.

Ik wilde haar helpen om uit haar schulp te kruipen, maar ik wist gewoon niet hoe.

Toen ontdekte ik NLP-training.

En alles veranderde.

Opeens begreep ik waarom onze communicatie steeds misliep.

Ik leerde hoe ik écht naar Nikki kon luisteren en op een totaal nieuwe manier met haar kon verbinden.

Het was alsof we eindelijk dezelfde taal begonnen te spreken.

En onze relatie? Die werd compleet getransformeerd.

We kregen een liefdevolle, afgestemde band waarvan ik nooit had gedacht dat die mogelijk was.

Natuurlijk botsen we nog steeds wel eens (ze is nu eenmaal een puber).

Maar zelfs in de moeilijke momenten kan ik beter aanvoelen wat ze écht nodig heeft.

En het mooiste?

Door haar met positiviteit en kalmte te benaderen, leert ze dat ook terug te geven.

Ik zie haar steeds meer focussen op wat wél mogelijk is in plaats van op het negatieve te blijven hangen.

En dat komt allemaal doordat ik die boodschap keer op keer uitstraal richting haar.

"Vivian kreeg MS, maar begon toch een eigen bedrijf: ‘Ik ben weer van betekenis voor anderen’"

01-02-2022

Vivian Stijnen (49) moest haar werk als verpleegkundige opgeven toen ze MS kreeg. Ze belandde in de WAO, maar miste betekenis in haar leven. Vier jaar geleden kreeg ze een idee voor een eigen bedrijf, ingegeven door haar eigen ervaring als moeder. Ze startte Mama’s van Pareltjes, een bedrijf dat moeders begeleidt naar succesvolle communicatie met hun kinderen.

Ondanks MS bleef ik positief

‘Ik werkte jarenlang als wijkverpleegkundige. Totdat ik ongeveer twintig jaar geleden merkte dat mijn benen slap werden, alle kracht was eruit. Het voelde alsof ik ieder moment als een plumpudding in elkaar kon zakken. Ik kwam onder behandeling van de fysio, maar de klachten bleven aan. De fysio verwees me door naar het ziekenhuis, en na onderzoek bleek ik MS te hebben. MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Nu had ik ooit met een collega gewerkt met MS en die bleef ondanks alles zo sterk. Om die reden zat ik er – zoals altijd – positief in; ik was niet bang om in een rolstoel te belanden. Dat gebeurde gelukkig ook niet, maar mijn werk werd fysiek wel te zwaar. Toen dacht ik: ik stop met dit werk. Ik ben moeder van een geweldige dochter, dus ik kan me thuis goed bezighouden. En dat was ook zo. Ik zat in de ouderraad, was weer van betekenis. Maar toen mijn dochter ouder werd, was ik minder nodig en bekroop mij toch wel het gevoel: en nu?’

Wat is mijn doel in het leven?

‘In 2017 ben ik naar het tweedaagse Live your purpose event geweest van The New Business Women. Ik wilde graag weten wat mijn doel in het leven is. Dat event voelde zo goed, dat ik me ook inschreef voor hun academy. Ik was toen nog niet van plan een eigen bedrijf te beginnen, maar in die periode is wel een idee ontstaan: moeders coachen die een kind hebben die bijzondere aandacht nodig heeft. Die moeders weten vaak niet waar ze terecht kunnen. Dat plan veranderde uiteindelijk naar een plan waar ik moeders help communiceren met hun kinderen. Vooral bedoeld voor moeders die alsmaar het gevoel hebben zichzelf duizend keer te moeten herhalen en te vaak straffen. Door hierop te focussen, ontstaat er van beide kanten begrip en zelfvertrouwen. Ooit leerde ik Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), omdat ik mezelf beter wilde uitdrukken. Hierbij focus je je op hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren. Deze vaardigheden heb ik kunnen gebruiken in de communicatie met mijn dochter. En inmiddels gebruik ik ze dagelijks bij de moeders die ik coach.’

Een eigen onderneming én een uitkering

‘Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad, want ik twijfelde. Ik wilde namelijk mijn uitkering niet kwijt. Als je voor jezelf gaat beginnen, krijg je inkomsten en die moet je wel melden bij UWV. Ik ben toen in gesprek gegaan met de UWV-arbeidsdeskundige, uitgelegd dat ik niet op zoek was naar een andere baan of re-integratie, maar dat ik wilde gaan ondernemen. Ik was toen al een beetje begonnen. Met workshops, met een website en een Facebookpagina waarmee ik ook adverteerde. Ik schreef een E-book, dat goed verkocht. Mijn mailinglijst werd daardoor alsmaar langer. Helemaal tijdens corona, toen kinderen en ouders thuis kwamen te zitten en de behoefte naar online hulp groot werd. 
De arbeidsdeskundige stelde me gerust; ik kon een bedrijf starten én mijn uitkering behouden. Ik werd gewezen op Solvid Ondernemen, zij begeleiden uitkeringsgerechtigden die dromen van een eigen onderneming. Daar was ik erg blij mee. De hulp was erg persoonlijk en gericht op wat ik nodig had. Solvid heeft mij onder andere geholpen met het verbeteren van de website en met marketing.’

Hoe gaat het nu met je bedrijf?

‘Het gaat goed. Mijn online training ‘Succesvol communiceren met je kind’ loopt goed. Ik ben momenteel bezig met het opzetten van vervolgtrainingen die gaan over de emoties van een kind. Hoe reageer je als je kind boos of verdrietig is? Ik vind dit werk zo leuk en inspirerend om te doen. Het geeft me energie en leidt me af van mijn ziekte. Het is vooral fijn om van moeders terug te horen dat ze baat hebben bij mijn aanpak, en het voelt goed dat ik van betekenis ben voor anderen.’

Artikel van Solvid Ondernemen

20-07-2021

Het begin van de onderneming

Voordat Vivian begon te ondernemen heeft ze de opleiding HBO-V gevolgd en een tijd binnen de zorg gewerkt. Vanwege de diagnose MS kwam haar carrière als wijkverpleegkundige ten einde toen ze in 2004 niet meer de rechtstreekse zorg kon bieden die van haar vereist werd. Haar toenmalige werkgever bood weinig perspectief voor de toekomst en al gauw kwam Vivian thuis te zitten. Toen haar dochter naar groep 7 ging merkte Vivian op dat haar rol als moeder minder tijd in beslag nam en had ze al gauw door dat ze een nieuw doel voor ogen moest nemen. Na een actieve periode bij de The New Business Women merkt Vivian dat het ondernemerschap haar aanstaat en besloot ze om te gaan ondernemen. In 2018 begon de inventarisatie over Mama’s van Pareltjes en in januari 2020 was haar onderneming een feit: Mama’s voor Pareltjes staat ingeschreven bij de KvK.

Vivian heeft met haar onderneming één doel voor ogen: minder mopperen en meer plezier! Mama’s van Pareltjes is een bedrijf dat moeders begeleidt naar een succesvolle communicatie hun kinderen. Vivian leert moeders met kinderen tussen 5 en 12 jaar oud hoe ze effectiever met hun kind kunnen communiceren, om zo een sterkere en prettigere band te creëren. Door middel van een focus op de manier van communiceren, in plaats van enkel de inhoud, ontstaat er begrip en zelfvertrouwen bij het kind, maar ook bij de moeder zelf. Hierdoor zijn moeders minder energie kwijt aan (mis)communicaties, hoeven ze minder te “straffen” en voelt het kind zich gehoord en begrepen. “Het gaat vooral om de aanpak” zegt Vivian. “Door een kind van zijn Gameboy af te plukken creëer je een slechte situatie”, dit voorkom je door een diepere verbinding met elkaar te hebben, alsmede door een andere manier van contact te maken met elkaar.

Als toekomstplannen voor het aankomend jaar wil Vivian online trainingen (inclusief persoonlijk afgestemde coaching) aan gaan bieden en zelf trainingen gaan volgen om zo nog uitgebreidere diensten te kunnen leveren. Ook wil ze werken aan het huidige taboe rond opvoedhulp. “Er wordt niet vaak open over gesproken. De huidige aanpak van veel moeders is niet per se goed of fout, maar het kan leuker, anders en succesvoller.”

De invloed van het ondernemerschap

In het begin moest Vivian wennen aan het ondernemerschap, waardoor ze zich onzeker voelde. Ze zat met vragen zoals: “Kan ik het wel?”, “Hoe maak ik mijn bedrijf winstgevend?” en “Hoe ga ik mijn doelgroep bereiken?”. Ze merkte echter al gauw dat alle puzzelstukjes op zijn plek vielen naarmate ze meer ervaring opdeed. Vivian merkt ook dat ze nu een duidelijker doel voor ogen heeft en wat haar persoonlijke waarde hierbij is. Doordat ze haar kennis kan delen en iets betekent voor andere moeders, merkt ze een boost in haar eigenwaarde en zit ze ook beter in haar vel. Vivian leert zelf ook nog nieuwe dingen bij iedere workshop die ze geeft. Dit creëert bewustwording voor haarzelf, waardoor ze zich continu kan blijven ontwikkelen. “You teach what you need the most yourself!”

Gegeven haar gezondheidssituatie vindt ze flexibiliteit een ander groot voordeel van het ondernemerschap. Ze ervaart nu meer vrijheid in het indelen van haar tijd, waardoor ze kan kiezen wanneer ze iets doet. Zo kan ze ’s avonds doorwerken als ze overdag haar rust moet pakken.

Obstakels van het ondernemerschap

Vivian heeft ondervonden dat het ondernemerschap niet altijd rooskleurig is. Ze ziet veel van wat er “achter de schermen” gebeurt als obstakels. Dingen regelen voor de belasting, e-mails en andere administratieve taken kosten veel energie. “Die tijd besteed ik liever aan mijn klanten.” Hier heeft Solvid Ondernemen haar echter wel goed bij geholpen en haar coach Jan-Douwe levert maatwerk waardoor Mama’s van Pareltjes sterk in de markt staat.

Waar ben je het meest trots op als ondernemer?

Vivian is trots op veel dingen die het ondernemerschap met zich meebrengt. Ze vindt het fijn om te zien dat ze moeders daadwerkelijk verder helpt en dat ze de gewenste resultaten behalen. Ook is ze erg trots op het feit dat ze zonder hulp een online training heeft opgesteld en gerealiseerd. De positieve feedback die ze hierop heeft ontvangen zorgt voor nog meer energie en motivatie. Verder is Vivian ook trots op hoe ze zichzelf heeft ontwikkeld als ondernemer. Bepaalde vaardigheden -zoals onder andere voor een groep spreken en presentaties maken- vormden een uitdaging en vond ze erg spannend. Vivian is dus ook trots op het feit dat ze dit zelfstandig en zelfverzekerd kan doen.