Ben jij ook regelmatig aan het mopperen op je kind dat hij teveel op allerlei
Je kind zit urenlang op een scherm: de tablet, telefoon, PlayStation of tv. Hoe vaak je er ook wat van zegt, het lijkt geen verschil te maken. En stiekem… is het soms ook wel handig. Even tijd voor jezelf, toch?
Schermtijd is een realiteit in vrijwel elk gezin. Maar het effect van te veel schermgebruik is groter dan je misschien denkt. Het lijkt ontspannend, maar eigenlijk zorgt het vaak voor stress, vermoeidheid en zelfs concentratieproblemen.
Wat doet veel schermtijd met je kind?
Onderzoek laat zien dat overmatig schermgebruik kan leiden tot:
- Slechte houding en fysieke klachten (denk aan nek- en rugpijn).
- Slechter slapen door het blauwe licht, met vermoeidheid en stemmingswisselingen als gevolg.
- Minder creativiteit en een laag zelfbeeld door de constante stroom van prikkels en (onrealistische) beelden.
- Problemen met verbinding en empathie, doordat er weinig échte interactie is.
Goed voorbeeld doet goed volgen.
Kinderen spiegelen ons. Als jij constant naar je telefoon grijpt, wordt het lastig om van hen te verwachten dat ze dit niet doen. Kijk kritisch naar je eigen mediagebruik en probeer samen bewuster met schermtijd om te gaan.
Praktische oplossingen
Je hoeft niet rigoureus alle apparaten te verbannen. Het gaat erom balans te vinden en duidelijke afspraken te maken. Hier zijn een paar simpele tips die altijd werken:
1. Stel een vaste schermtijd in.
Laat je kind na school bijvoorbeeld 30 minuten schermtijd nemen. Gebruik een timer en zorg dat de apparaten na die tijd worden opgeborgen op een vaste plek, zoals een la.
2. Geen schermen in de slaapkamer.
’s Avonds kunnen telefoons of tablets beter buiten de slaapkamer blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor jou als ouder – goed voorbeeld doet goed volgen!
3. Maak samen een lijst van alternatieven.
Ga met je kind na wat ze leuk vinden om te doen, naast schermen. Denk aan tekenen, buiten spelen, koken of bordspellen. Als ze een alternatief hebben, grijpen ze minder snel naar hun telefoon.
4. Introduceer muntjes voor schermtijd.
Geef je kind een aantal muntjes per dag (bijvoorbeeld zes voor een kwartier per stuk). Elk muntje dat ze inleveren, is een kwartier schermtijd. Extra goed gedrag? Laat ze een muntje verdienen.
5. Ga samen in gesprek over wat ze zien.
Kijk eens samen naar wat je kind op een scherm doet. Welke video’s kijkt ze? Welke games speelt hij? Bespreek wat ze ervan vinden en hoe het hen laat voelen. Dit versterkt jullie band én helpt hen bewuster om te gaan met media.
6. Stimuleer verveling.
Verveling is goed! Het leert kinderen creatief denken, rust vinden en oplossingen zoeken. Laat ze ervaren dat niet alles ingevuld hoeft te zijn.
Wil je graag nog meer tips van mij ontvangen? Vraag dan GRATIS mijn 8 communicatie-tips aan. Klik HIER