Word jij op een rode of groene manier boos?

Word jij boos op een rode of groene manier?

Je herkent vast wel die momenten dat je gigantisch “uit je slof schiet” qua boosheid omdat je kinderen weer niet luisteren of weer ruzie aan het maken zijn.

Op de dagen dat je zelf niet zo lekker in je vel zit of wat moe bent misschien of wat druk met allerlei afspraken overkomt je dit meestal. Je kinderen weten dan precies jouw gevoelige snaar te raken, gek he??? (iets met een spiegel voorhouden??)

Op dat soort momenten vind ik het dan ook niet gek dat je boos wordt en je kinderen hierop aanspreekt. Boos worden mag, echt!

De kunst is alleen om op die manier boos te worden dat jij er achteraf geen spijt van hebt en dat je kinderen niet huilend naar hun kamer rennen……

Ik deel dan ook graag wat tips over boos worden op een groene manier i.p.v. een rode manier.

De rode manier:

  • Boos worden zonder hier van tevoren over na te denken. Gewoon alle woede en frustratie eruit gooien….
  • Je denkt niet na over welke woorden je gebruikt
  • Je hebt vaak te lang gewacht en de emmer is eigenlijk al over gelopen

De groene manier:

  • Je herkent bij jezelf dat jij je iets begint te irriteren
  • Je hebt jezelf nog helemaal onder controle en beseft dat je grens nog niet bereikt is
  • Je spreekt je kind(eren) rustig aan op hun gedrag en maakt een duidelijke afspraak hoe nu verder.

Om de groene manier van boosheid toe te kunnen passen is het belangrijk dat jij je eigen grenzen gaat (leren) herkennen en dat je hierdoor op tijd je kinderen op een rustige manier kan aanspreken op hun gedrag.

Op het moment dat we over onze grens gaan wordt er namelijk al snel met woorden en stempels gegooid van “je bent…..” . En dat willen we als moeder echt niet. Deze 2 woordjes op een negatieve manier gebruiken is namelijk erg slecht voor het zelfvertrouwen van ons kind…

De impact van deze 2 woordjes kom ik graag een volgende keer op terug.

Wil je hier graag nog meer tips in of heb je vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op voor een actie-gesprek.