Aankleden lijkt simpel, maar voor je kind is het vaak een uitdaging. Voor hij zijn eerste sok heeft aangetrokken, is hij al bezig met 86 andere dingen. En jij? Jij bent hem ondertussen aan het aansporen:
•“Schiet nou eens op!”
•“Heb je je broek nou nog steeds niet aan?”
•“Blijf nou eens van die auto’s af en kleed je aan!”
Voor je het weet, sta je ’s ochtends al vroeg te mopperen.
Voor sommige kinderen is het afronden van een taak lastig. Ze raken snel afgeleid door alles om hen heen. En eerlijk is eerlijk: een racebaan is natuurlijk veel interessanter dan sokken.
Het is niet dat je kind niet wil meewerken, maar het denkt nog in het nu. Het legt de link niet tussen “als ik nu niet opschiet, dan komen we straks te laat op school.”
Dus hoe kun je zorgen dat je kind op tijd klaar is zonder dat je je stem verheft? Hieronder vind je de beste tips.
Tips om stressvrij de ochtend door te komen
1. Laat je kind kiezen
Keuzevrijheid kan wonderen doen. Laat je kind de avond van tevoren zijn outfit kiezen uit 2-3 setjes die jij klaarlegt. Zo heeft hij een gevoel van controle, maar houd jij grip op wat praktisch is. Maak daarbij duidelijk: wat gekozen is, wordt ook echt aangetrokken. Geen discussies meer in de ochtend!
2. Begin direct met aankleden
Wachten met aankleden tot na het ontbijt? Grote kans dat je kind afgeleid raakt door speelgoed of een filmpje. Voorkom dit door eerst te wassen en aan te kleden voordat jullie naar beneden gaan. Zo is die taak al klaar en ontstaat er minder weerstand.
3. Zorg voor een prikkelarme omgeving
Een kind dat snel afgeleid is, doet er langer over in een kamer vol speelgoed. Laat je kind zich aankleden op een rustige plek, zoals de badkamer. Hier is minder afleiding, waardoor je kind sneller klaar is.
4. Wees duidelijk in je communicatie
Instructies zoals “Schiet op!” of “Ga je aankleden” zijn te vaag. Geef duidelijke, kleine opdrachten, bijvoorbeeld: “Doe eerst je broek aan.” Als dat klaar is, geef je de volgende stap. Overweeg ook om pictogrammen te gebruiken met alle stappen. Je kunt dan zeggen: “Kijk even op je lijstje wat je nog moet doen.” Dit voorkomt dat jij constant hoeft te herhalen en helpt je kind zelfstandig te worden.
5. Houd het positief
Complimenteer wat al goed gaat, hoe klein ook:
•“Wauw, je broek zit al aan!”
•“Goed gedaan, de sokken zijn al aan. Nog even de trui en je bent klaar.”
Door positief gedrag te benadrukken, geef je je kind zelfvertrouwen en motiveer je hem. Dit voorkomt dat de focus alleen ligt op wat nog niet goed gaat.