De uitdagingen met pubers!

OMG!!!! Dat ging helemaal “fout”….

Vanmiddag had ik weer eens een aanvaring met mijn “puberdochter” 😮.
Soms zijn er nu eenmaal van die momenten dat ik die grote mond even niet kan verdragen en ik gewoon lekker boos word. Ja met alle stemverheffingen erbij!! Ik vrees dat de buren ons ook gehoord hebben (Ja mijn man ging zich er ook nog mee bemoeien)
Met als gevolg een ontzettende gestreste dochter (ze moest haar apparaatjes inleveren) en vervolgens verdrietig omdat ze het allemaal niet snapte ( waar ik eerlijk gezegd over twijfel).

Pfff en vervolgens komen dan de dreigementen…..want wat als ik dadelijk op de fiets zit en er gebeurt me wat? Dan ben jij het schuld hoor! En nog erger! Als ik onder de auto kom dan komt dat door jou!!
Laat ik daar nou heel wijs gewoon even niet op reageren!!
Dus nadat ik eenmaal tot rust gekomen was heb ik ervoor gekozen dat ik uitgepraat was hierover. Nou zíj niet hoor!! Haar tirade bleef doorgaan en hoe vaak ik ook zei “ ik ben erover uitgepraat “ hoe vaker zij haar verhaal opnieuw ging doen 😢.
Dus dan komt het moment dat er gewoon geen geluid meer uit mijn mond komt en ik gewoon rustig de ruimte verlaat. Mijn woede is gezakt.
Terugkijkend op deze situatie ben ik hier niet trots op, maar heb ik gedurende de jaren ook echt geleerd dat ik ook maar gewoon mens ben en dat ik absoluut niet perfect ben als moeder (en ook niet zou willen zijn…).
Ook alle therapeutische adviezen was ik spontaan vergeten, maar ach ook hierover voel ik me niet schuldig. Mijn dochter en ik houden nog steeds even veel van elkaar en daar komt ook niets of niemand tussen!!!❤ Dus lieve mama’s , maak je niet druk als het even totaal niet lekker loopt tussen jou en je kind ,want ook jij bent geen robot! Jij en je kind houden ook na een minder goed moment even veel van elkaar.

Hieronder wil ik graag enkele tips met je delen over wat (meestal) wel werkt bij je puber:
Belonen! Ook op momenten dat je kind zich niet helemaal aan de afspraken heeft gehouden. Benoem dan toch het positieve want belonen werkt juist bij pubers effectiever dan straffen. Als je kind een compliment krijgt, komt er namelijk dopamine vrij in de hersenen. Dat stofje geeft een blij gevoel. Pubers zijn erg gevoelig voor dopamine en dat blije gevoel wil je kind graag nog een keer. Daarom zal ze eerder haar best doen om een compliment te krijgen dan straf te vermijden.
Vraag je kind zelf om raad! Dit klinkt waarschijnlijk heel raar, maar je kind weet zelf vaak de beste oplossing…Ze weet zelf vaak het beste wat ze nodig hebben ( na extra zakgeld en friet…).
Zorg dat je op hetzelfde niveau praat! Toen je kind klein was adviseerde we jou om te knielen als je tegen je kind praatte. Vooral oogcontact maken. Nu is het beter om dat niet te doen. Je kan beter naast je kind gaat zitten en misschien zelfs naar hetzelfde punt staren. Dat je kind op dat moment geen oogcontact maakt betekent niet altijd dat je geen echt contact hebt. Meestal is je kind dan aan het verwerken wat je zegt. Ze denkt na over wat er allemaal moet en kan. Laat haar dus. Zorg dat ze achteraf nog wel even naverteld wat je hebt gezegd. Dan onthoudt ze het beter en weet jij zeker dat je boodschap is aangekomen.

Wil je hier graag nog meer tips in of heb je vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op voor een actie-gesprek.