Blogs

Stel je kind niet te snel gerust.

Als je beseft dat het belangrijk is dat emoties worden ge-uit, helpt het vaak om beter te luisteren en te kijken naar de negatieve emoties van je kind. Als ouders hebben we vaak de neiging onze kinderen te snel gerust te stellen. We willen dat ze zich fijn voelen en niet naar. Maar lastige gevoelens horen er nu eenmaal bij.

Lees meer … 

Geef je kind de ruimte.

In de vorige blog heb ik al heel veel waardevolle informatie gedeeld over wat er gebeurt in het brein van onszelf en van onze kinderen op het moment dat er een emotie plaatsvindt en hoe jij hier vervolgens op kan reageren. Aangezien stap vier de belangrijkste stap is die in het dagelijks leven terugkomt heb ik hem bewust opgesplitst in twee blogs.

Lees meer….

Emoties, ze zijn zo alledaags. En oh zo lastig soms. Daar waar we het normaal vinden dat een kind moet leren lopen, leren praten, netjes leren eten enzovoort, enzovoort, vergeten we vaak dat een kind ook moet leren omgaan met emoties

Lees meer … 

Leer je kind (de grootte van) zijn emoties benoemen…

Als je van jongs af aan emoties benoemd, zowel van je kind als van jezelf gaat je kind leren hoe het heet wat hij voelt en wat er aan de hand is. Hierdoor krijgt je kind een grotere woordenschat, wanneer zich in zijn omgeving heel duidelijk kan uitdrukken.

Lees meer … 

Accepteer dat je kind emoties heeft.

Emoties horen bij ons als mens. Ze zijn zelfs belangrijk. Als je dat beseft, kun je een emotie accepteren. Kinderen kunnen hun eigen emoties accepteren als wij als ouders ook onze eigen gevoelens accepteren. Kinderen leren van ons, ze doen ons na…

Lees meer … 

Je kind meer zelfvertrouwen meegeven is belangrijk in zijn leven. Zelfvertrouwen staat aan de basis van zo’n beetje alles in je leven. Als je vertrouwen in jezelf hebt, dan kun je de wereld aan! Dan kun je omgaan met tegenslagen, want je weet dat je daarna weer overeind komt.

Lees meer…

Kinderen hebben het  soms nodig dat je boos wordt, puur en alleen om te weten dat er grenzen zijn en om te leren wat wel en niet mag. Het gaat in dit geval echt om boos worden op een manier waarvan je later spijt hebt. Wanneer je dingen doet of zegt die je liever anders had willen doen.

Lees meer…

Aankleden, het lijkt een simpele taak, maar je kind denkt daar anders over. Want voor hij ook maar één sok aan heeft, heeft hij al 86 andere dingen gedaan. Constant afgeleid en telkens weer bezig met andere dingen.
En jij bent hem ondertussen steeds aan het jagen:

Lees meer…

Vraag jij je vaker af hoe het toch komt dat je kind (soms op de gekste momenten) boos wordt? Probeer jij dan te achterhalen wat er aan de hand is, maar krijg je geen duidelijk antwoord?

Dat vind ik niet vreemd! Jouw kind weet het namelijk ook niet!

Lees meer…

Ben jij ook regelmatig aan het mopperen op je kind dat hij teveel op allerlei “apparaatjes ” zit. De playstation, de telefoon, de tablet , de tv ….
En iedere keer als hij naar 1 van deze schermpjes kijkt krijg jij maar geen contact met je kind. Heel irritant, toch?

Lees meer…

Weet jij dit al? En weet je kind dit ook?
Het klinkt misschien vreemd, maar wat de situatie ook is… je hebt altijd een keuze hoe je reageert en dus er mee omgaat. Misschien heb ik geen keuze in wat er gebeurt of wat me overkomt (voor een deel), maar ik heb altijd de keuze hoe ik ermee om ga.

Lees meer…

Hoe kan jij ervoor zorgen dat de informatie, die je aan je kind geeft, duidelijk overkomt zodat jij en je kind elkaar beter gaat begrijpen. Hierdoor zal jij gaan merken dat je minder vaak je vraag hoeft te herhalen en minder hoeft te mopperen op je kind.

Lees meer…

Hoe kan jij je kind helpen om jou meer informatie te geven die hij/zij niet duidelijk aan jou heeft verteld. Door de best passende vraag te stellen aan je kind help jij je kind om meer zelfvertrouwen te krijgen. 

Lees meer…

Hoe vaak denk je dat jij als moeder een probleem creëert wat er eigenlijk niet is?
Moet jouw kind vaker iets juist wél of juist niet doen omdat jij vind dat dit zo hoort?

We creëren ook wel eens een probleem omdat we bang zijn voor eventuele gevolgen voor de toekomst.

Lees meer…

Hoe zit het met jouw me-time? Een woord waar je misschien de kriebels van krijgt omdat dit zo makkelijk genoemd wordt overal….

Lees meer…

De woorden die je gebruikt kunnen een enorme impact op je kind hebben. Op hoe ze zichzelf zien en hoe ze zich gedragen. Misschien heb je mijn verhaal over het weglaten van “je bent” al eens gehoord.

Lees meer…

Je kind komt uit school en je voelt aan alles dat er wat aan de hand is…

Hij is stil, hij geeft overal korte antwoorden op en je krijgt op alle vragen die je stelt het antwoord “weet ik niet”.

Lees meer…

Je herkent vast wel die momenten dat je gigantisch “uit je slof schiet” qua boosheid omdat je kinderen weer niet luisteren of weer ruzie aan het maken zijn.

Lees meer...

Wordt jij ook wel eens boos, verdrietig of teleurgesteld door de goed bedoelde adviezen van je omgeving m.b.t. de opvoeding of het gedrag van je kind? 

Lees meer...

OMG!!!! Dat ging helemaal “fout”…

Vanmiddag had ik weer eens een aanvaring met mijn “puberdochter” .
Soms zijn er nu eenmaal van die momenten dat ik die grote mond even niet kan verdragen.

Lees meer…

Weet jij al dat je maar 5-9 dingen bewust doet op een dag? En dat al dat andere wat je op een dag doet dus allemaal onbewust gebeurt?

Lees meer…

Doe je schoenen aan! We moeten naar de zwemles!
NEEEEE, ik wil niet naar de zwemles!
Pfff daar gaan we weer…. Ik reageer er maar niet meer op want anders wordt het weer zo’n gegil.

Lees meer…

Hoe vaak kijk jij naar wat er wèl is bij je kind? Ik betrap me er wel eens op dat mijn dochter iets niet heeft opgeruimd en dat ik daar dan wat over zeg terwijl mijn aandacht dan ontglipt aan de dingen die ze bv wèl heeft gedaan…

Lees meer…