Kan jij als moeder goed je grenzen bewaken?

Hoe zit het met jouw me-time? Een woord waar je misschien de kriebels van krijgt omdat dit zo makkelijk genoemd wordt overal….

Toch wil ik er in dit bericht aandacht aan schenken, want ik ben er persoonlijk van overtuigt dat me-time erg belangrijk is. We hebben als moeder te vaak de neiging om hier (te) weinig aandacht aan te besteden.

Voel jij je schuldig als:

  • Je kind zich verveelt
  • Als jij even dat hoofdstuk uit het boek wil lezen en dus tegen je kind zegt dat mama even geen tijd heeft
  • Je tegen je partner zegt dat je deze keer niet mee gaat naar de zwemles
  • Je (zonder kind) een middag met je vriendin gaat shoppen
  • Als je een keer aangeeft deze keer geen zin te hebben om een spelletje te doen

Je wilt als moeder namelijk zo graag je kind alle liefde geven en je best doen om het goed te doen voor je kind, toch? Het gevoel van “geen goede moeder te zijn” geeft je een knoop in de maag.

Je hoeft niet 24/7 voor iedereen in het gezin klaar te staan en het is juist goed om ook eens te zeggen tegen je kind “mama kan nu even niet, want ik ben een boek aan het lezen”.

Door af en toe tijd voor jezelf in te plannen ben je meer ontspannen wat helpt om op een leuke en effectieve manier te reageren op je kind.

Neem dus die tijd voor jezelf, want zo leer jij jouw kind dit ook te doen. Ook voor je kind is het belangrijk om te zien en te leren dat kiezen voor jezelf niet egoïstisch is.

Daarom is het belangrijk om je grenzen te kunnen bewaken om aan je eigen me-time toe te kunnen komen.

Het kan dus heel goed zijn dat jij ook 1 van die vrouwen bent die moeite heeft om haar grenzen te bewaken. Dit is namelijk iets wat we vaak in onze eigen opvoeding niet geleerd hebben. Je eigen grenzen weten en ze dan ook nog kunnen aangeven is echt een kunst. Dat heeft tijd nodig en gaat niet zomaar vanzelf. We merken vaak pas wat onze grens is als een ander er over heen is gegaan.

Meestal hebben we dan ook nog de neiging om die ander hier dan de schuld van te geven.

Het is dus belangrijk dat jij:

  • Weet wat jouw grenzen zijn: Alleen jij kan dit weten dus besef je goed dat je dit ook niet van een ander mag en kan verwachten. Het zijn namelijk jouw grenzen.
  • Weet hoe je die het beste kan bewaken en dus kan aangeven aan de ander; Verwacht niet dat jouw kind of partner jouw grenzen gaat bewaken, of hier rekening mee gaat houden. Jij bent de enige die dat kan en zorg dus ook dat je dit duidelijk doet. Het geven van een ‘ik-boodschap’ is hierbij effectiever dan de ander te verwijten.
  • Weet dat je NEE mag zeggen; Je hebt geen toestemming nodig van de ander om iets voor jezelf te willen. Soms willen we graag dat ons kind het oké vindt en niet gaat huilen, zodat we ons niet vervelend voelen. Maar jouw kind hoeft het niet leuk te vinden en toch mag je iets voor jezelf willen.

Op het moment dat jij over je grenzen heen gaat zal er iets gaan wringen in jou en dat komt er dan op een onverwachts moment uit. Bv. Als er weer schoenen in de gang staat of als er een beker melk omvalt. Dan kan je zomaar door een klein iets geïrriteerd reageren en misschien zelfs tegen je kind gaan schreeuwen. Dat is dan het moment om bij jezelf eens te rade te gaan en te gaan denken over wat er eigenlijk eerder gebeurd is waardoor jij over je grenzen gegaan bent.

Vind jij je grenzen aangeven, weten en bewaken nu best lastig? Plan dan HIER een gratis 30 minuten coach-call in en ik ga samen met jou kijken hoe dit kan en wat je er aan kan doen.

Door je eigen grenzen aan te geven naar je kind toe leer jij je kind ook dat dit belangrijk is en dat NEE zeggen heel goed is.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken in het contact met mijn kind?

In plaats van: Bah moet ik nu weer dit spel doen?

Kan je beter: IK heb geen zin om dit spel te doen. IK wil best samen met jou een boek lezen of een puzzel maken.

In plaats van: IK wil nu geen spel spelen

Kan je beter: IK ben nu te moe om samen een spel te doen, we kunnen wel samen een film kijken

In plaats van: IK ben aan het bellen! Even stil zijn!

Kan je beter: Ik ben nu even aan het bellen, als ik klaar ben kan ik naar jouw tekening kijken. IK vind het dus belangrijk dat je nu even stil bent.

Hier onder staat een leuke opdracht om samen met je kind te doen. Zo leer je kind spelenderwijs en stapje voor stapje zijn grenzen ontdekken en aangeven.

HET WEILAND:

Je tekent een weiland en legt uit dat er een hek omheen staat. Bespreek samen waarom dat hek er is. Het hek is een grens, zodat anderen niet zomaar op jouw weiland kunnen komen. Het hek beschermt jou. Er zijn dingen die anderen wel mogen doen in jouw weiland en dingen die anderen niet mogen doen. Bespreek dit en teken in het weiland wat wel mag en buiten het weiland wat niet mag. Help je kind eventueel met voorbeelden van wat in het weiland mag en wat niet. Zo zal jij als moeder wel al een paar dingen weten die je kind niet prettig vindt en dus zijn grens is. Zo kan jij je kind eventueel op weg helpen, maar let goed op dat het ZIJN grenzen zijn…

Je kan er eventueel voor kiezen om een weiland te maken voor thuis, school, sport, buiten spelen, etc.