Een probleem creëren

Een probleem creëren wat er eigenlijk niet is..
Hoe vaak denk je dat jij als moeder een probleem creëert wat er eigenlijk niet is?
Moet jouw kind vaker iets juist wél of juist niet doen omdat jij vind dat dit zo hoort?
Misschien denk jij nu…” waar hééft ze het over?”.
Ik zal hieronder een paar voorbeelden beschrijven;
Bijvoorbeeld; je kind eet met haar handen en jij wijst of corrigeert haar hier op, omdat jij vindt dat je alleen frietjes en brood met je handen eet en de rest met bestek! Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Heeft je kind de handen gewassen van tevoren? Gooit ze met het eten? Nou dan zou dit eigenlijk geen probleem hoeven zijn tenzij je in een restaurant zit, maar als jullie gewoon thuis met het gezin aan het eten zijn dan zou dit geen probleem hoeven zijn, toch? Weet je dat het in dit geval zelfs goed is om met je handen te eten zowel voor jong als voor oud..

We creëren ook wel eens een probleem omdat we bang zijn voor eventuele gevolgen voor de toekomst. Zo kan het zijn dat je bv je kind niet naar school wil brengen met de auto omdat je dan bang bent dat ze dit dan regelmatig wil. Nu kan je dan het beste jezelf afvragen of je NU een probleem creëert door haar te brengen en ten tweede kan je met haar hierover duidelijke afspraken maken zodat duidelijk is dat dit niet regelmaat wordt.
Tip; Vraag jezelf regelmatig af of er echt een probleem is of dat je bang bent dat je een probleem gaat creëren. We kunnen allemaal niet in de toekomst kijken en als er (nog) geen probleem is dan kan je ook moeilijk aan je kind uitleggen waarom je iets niet wil toch?
Kijk nu eens terug naar een eerdere situatie waarin je bv een discussie had met je kind en vraag je dan eens af of er toen ECHT een probleem was of dat je bang was om een probleem te creëren… Kan je mij nog volgen?? Het is natuurlijk altijd als eerste belangrijk om te checken of er direct gevaar is en anders tel dan eens tot drie voor je een antwoord geeft op de vraag van je kind. Check dan bij jezelf of er echt een probleem is of dat je bang bent dat er een probleem ontstaat (dus wat er NU nog niet is). Herken jij je in dit soort situaties en wil je hier eens graag met mij over praten? Dat kan! Maak dan een afspraak voor een GRATIS actie-gesprek. Laat dan HIER je gegevens achter.