Zo geef jij je kind meer zelfvertrouwen!

Je kind meer zelfvertrouwen meegeven is belangrijk in zijn leven. Zelfvertrouwen staat aan de basis van zo’n beetje alles in je leven. Als je vertrouwen in jezelf hebt, dan kun je de wereld aan! Dan kun je omgaan met tegenslagen, want je weet dat je daarna weer overeind komt.

Het ene kind zal hier meer in mogen leren dan een ander. En er zijn sommige kinderen die hier wat meer sturing in mogen krijgen zodat ze de juiste balans leren in wanneer ze mogen meebuigen en wanneer het beter voor zichzelf is om dit niet te doen en de grens te bewaken.

1 belangrijke tip die ik nu wil geven en waar jij je kind op jonge leeftijd al mee kan helpen om zijn zelfvertrouwen te laten groeien is het geven van complimenten. En dan heb ik het vooral over HOE jij je kind een compliment geeft. 
Wij willen namelijk graag gewaardeerd worden.

Complimenten geven is een heel mooi iets. Het ontvangen van een compliment geeft je een fijn gevoel. Het geeft je eigenwaarde een boost.
De manier waarop je een complimenten geeft is erg belangrijk. Het zegt namelijk iets over wat je precies zo waardeert in iemand: is het het resultaat waarover je een compliment geeft? Of gaat het over de manier waarop iemand het resultaat heeft bereikt? Oftewel, het proces.

Het proces zijn de vaardigheden die je ontwikkelt en de ontwikkeling die je als persoon doormaakt in het werken naar je doel. Daar hebben we namelijk de controle over. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid werk en energie die we ergens in stoppen, de hulp die we vragen, het doorzettingsvermogen dat we laten zien. Daarop hebben we invloed. Op het resultaat hebben we lang niet altijd invloed. 

Geef dus bij voorkeur complimenten over het proces en niet over het resultaat.

Voorbeelden van complimenten gericht op het resultaat:

 • Je hebt je toets gehaald!
 • Wat een mooi tekening zeg!
 • Wat heb je veel doelpunten gemaakt vandaag!
 • Wat een goede cijfers heb je gehaald!

Voorbeelden van complimenten gericht op het proces:

 • Ik zie dat je heel hard gewerkt hebt aan die tekening!
 • Je hebt goed doorgezet bij die puzzel, ook toen het even heel moeilijk werd!
 • Je hebt veel geoefend voor dit zwemdiploma
 • Wat leuk om te zien dat je beter wordt in voetbal, dat is omdat je zo vaak traint!

Op die manier leert je kind:

 • hé, ik heb die mooie tekening gemaakt omdat ik er zo hard aan gewerkt hebt.
 • , ik ben nu beter geworden in voetballen omdat ik zo vaak getraind heb.
 • hé , doordat ik niet gelijk op gaf is de puzzel gelukt
 • hé, het vele oefenen heeft er voor gezorgd dat ik mijn zwemdiploma heb behaald

Dit kan best lastig zijn voor jou als ouder, want we zijn nu eenmaal snel geneigd onze kinderen te complimenteren met wat ze behaald hebben. Een tip hierbij is: reageer op je kind door te benoemen wat je hem al die tijd ervoor hebt zien doen.

Door je complimenten te richten op het proces zeg je indirect ook: jij kunt alles leren. Als je dus feedback op het proces geeft dan beloon je de inspanning die je kind levert en daarmee stimuleer je direct de juiste groei naar meer zelfvertrouwen. Met die inspanningen kun je namelijk veel meer bereiken dan alleen dat specifieke resultaat, zoals de goede rapportcijfers. Om je kind meer zelfvertrouwen te geven is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan wat je kind aan het leren is. Zo gaat je kind leren dat hij veel kan bereiken zolang hij het vertrouwen heeft dat hij het kan leren.