Hoe duidelijk vraag ik om meer informatie bij mijn kind?

Ik ga jou in deze blog tips geven over het duidelijk vragen naar informatie bij je kind. In DEZE blog heb ik het gehad over op een duidelijhke manier informatie geven aan je kind. Ook je kind is regelmatig onduidelijk of niet volledig in het geven van informatie. Voor je kind is het verhaal dan wel duidelijk, maar voor jou als moeder vaak niet. Om te voorkomen dat jij gelijk je eigen interpretaties er op los laat gaan kan je ook hier een aantal gerichte vragen stellen die je kind helpen om het verhaal duidelijk te krijgen voor jou. Het gaat er dus vooral om dat je enigszins doorvraagt en je eigen mening en ideeën erover achterwege laat.

In deze blog laat ik je zien hoe jij je kind kan helpen om jou meer informatie te geven die hij/zij niet compleet heeft gegeven. Door de best passende vraag te stellen aan je kind in plaats van gelijk goedbedoelde adviezen te geven help jij je kind om meer zelfvertrouwen te krijgen. Want ben eens eerlijk….Hoe leuk vond jij die helpende adviezen van je moeder vroeger? Hoe vaak gaf jou dit een onzeker gevoel en zou je liever zelf met de oplossing komen?

Het brein van je kind maakt onbewust meestal 1 van de onderstaande keuzes:

Weglaten:

Je kind zegt iets maar laat daarbij informatie weg waardoor het onduidelijk is wat er precies aan de hand is.

Voorbeeld: “Ze deden gemeen tegen mij”.
Jij kunt vragen:
“Wie deed er gemeen?” Of “Wat deden ze dan wat jij gemeen vind?”

 

Generaliseren:

Jouw kind geeft informatie waarin eerdere ervaringen verwerkt zitten.
Je kind praat in de generalisaties, altijd, niemand, nooit, iedereen etc

Voorbeeld: “Niemand vind mij aardig”
Jouw vraag kan dan zijn: Vind echt helemaal niemand jou aardig?
Voorbeeld: “Ik mag ook nooit wat lekkers”
Jouw vraag kan zijn: “Heb jij dan nog NOOIT van mij een koekje of een snoepje gekregen?
Je haalt door het stellen van deze vraag de lading vaak van een gevoel af. Ze ontkrachten met het antwoord op jouw vraag meestal zelf hun gevoel.

 

Vervorming:

Gedachten lezen. Je kind vult het gevoel of de gedachte van een ander in.
 
Voorbeeld: Jan vindt mij niet aardig.

Jouw vraag kan dan zijn: Hoe weet je dat? Waaraan merk je dat? Wat doet Jan waardoor jij dat denkt?

 Ga de komende tijd eens wat vaker actief luisteren naar je kind. En stel hier af en toe passende vragen bij om meer info te krijgen. Maar let op dat het geen vragen-vuur gaat worden, want dan verlies jij de verbinding met je kind.
Jij hebt nu in de mail van vorige week en deze mail enkele praktische tips gekregen over hoe jij duidelijk naar informatie kan vragen en hoe jij duidelijk informatie kan geven aan je kind. 1 van de belangrijke pijlers uit mijn online training!
Voor meer info over deze HIER.