Wat is er Wèl?

Wat is er WEL?

Hoe vaak zie jij wat je kind wèl goed doet?
Ik betrap me er wel eens op dat mijn dochter iets niet heeft opgeruimd, bijvoorbeeld de sokken die verspreid door de kamer liggen. Ik zeg daar dan wat over terwijl mijn aandacht dan ontglipt aan de dingen die ze juist wèl heeft gedaan (zoals de schoenen netjes opgeruimd, de jas opgehangen, etc.). Mijn dochter geeft mij dan terug (is dan een kei in vertellen) wat ze wél heeft gedaan en dat ze daar niets over hoort van mij…..
EN ZE HEEFT OOK NOG GROOT GELIJK!!!

Hoe zou jij je namelijk voelen als je de keuken en het gasfornuis mooi hebt opgeruimd en schoongemaakt en je man komt thuis en die begint over de tafel die niet afgeveegd is…
Ik denk dat je dan persoonlijk bijna uit je vel…., toch? Dat je die tafel bent vergeten af te vegen is dat nu zo belangrijk terwijl de hele keuken schoon is?

Toch doen wij dit ongemerkt best vaak bij onze kinderen. Vooral als ons kind altijd dezelfde dingen vergeet te doen zoals bv de sokken in de wasmand doen. Dan gaan we ons er aan irriteren en lukt het ons steeds minder om te zien wat ons kind wèl goed doet en wèl opruimt.
Het is daarom bij ALLES belangrijk om te kijken naar wat je kind WEL goed doet en daar als eerste de aandacht op te vestigen. Vervolgens kan je daarna nog altijd zeggen wat je graag anders of beter zou willen.

Het is ook nog heel goed voor het zelfvertrouwen van je kind om regelmatig te horen waar ze goed in is. Opbouwende feedback is ook nog positief voor de sfeer is huis. Een positieve sfeer zorgt er namelijk voor dat je ook makkelijker de dingen kan zien die er wèl zijn en die wèl goed gaan. En zo is de cirkel weer rond!

Zit je nu even in zo’n “negatieve” spiraal en heb je wat moeite om de positieve dingen bij je kind te zien? Maak dan voor jezelf een liefdevolle visuele reminder (bv een kaartje, foto, smiley etc.) die je er aan laat herinneren dat je meer aandacht wil geven aan de positieve dingen. Zorg dan ook dat deze reminder op een duidelijk zichtbare plek hangt waar je hem elke dag ziet! Succes.

Wil je graag nog meer tips krijgen over hoe je succesvol en liefdevol kan communiceren met je kind? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met mij op voor een Actie-gesprekgesprek.