Emoties, ze zijn zo alledaags. En oh zo lastig soms. Daar waar we het normaal vinden dat een kind moet leren lopen, leren praten, netjes leren eten enzovoort, enzovoort, vergeten we vaak dat een kind ook moet leren omgaan met emoties.
Als een kind leert lopen krijgt het hulp en aanmoediging. Een kind wat zijn emoties niet op een gewenste manier uit, krijgt daarentegen vaak gemopper of zelfs straf.
We vergeten dan ook dat een kind mag leren omgaan met het herkennen van en reageren op de emoties. Ook de emoties zijn namelijk net zo nieuw voor ons kind als alle andere dingen die ze nog te leren hebben. En juist daarin hebben ze ons als ouder hard nodig.
Ook wat betreft de emoties van je kind en je kind leren hoe hij/zij hun emoties kunnen herkennen en hier vervolgens woorden aan kunnen geven, hebben zij dus nog te leren.
Een kind is namelijk nog in ontwikkeling. Je kunt van je kind nog niet verwachten dat het op dezelfde manier omgaat met emoties als een volwassene.
Emoties zijn belangrijk!
We worden allemaal geboren met vier basis-emoties, namelijk:
blij
boos
bang
verdriet.
Je kan in de communicatie naar je kind toe al laten blijken dat je zijn/haar emoties serieus neemt door gezin te beginnen met:
ik snap dat je daar boos van wordt
ik begrijpen dat je nu teleurgesteld bent
ik zie dat je het spannend vindt
Hoe kan jij je kind helpen met de emoties om te gaan?
herkennen: wat is het dat ik voel?
benoemen: hoe heet dat wat ik voel?
accepteren: ik mag bevoelen zoals ik me voel
uitzenden/reageren: op een manier die niet schadelijk is voor mezelf en mijn omgeving
Wat wil helpen om je kind meer duidelijkheid te geven over wat de emoties kunnen doen bij een ander en hoe een emotie van binnen kan voelen zou je kunnen uitleggen aan de hand van het weer. Het weer is er namelijk elke dag en bij de meeste kinderen bekend. Elk kind weet wel hoe onweer, regen, sneeuw en de zon eruitziet.
Ik heb al een flyer voor je gemaakt 💜. Klik HIER om hem te downloaden.
In deze blog ga ik alleen verder op de eerste stap en dat is je kind leren hoe hij/zij de emotie kan herkennen.
Je kind leren omgaan en het leren herkennen van de emoties kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Waarschijnlijk benoem je het al als je baby honger heeft en aan het huilen is voor de fles. Hoe snel zeg je dan niet “je bent boos omdat het zo lang duurt voordat de fles komt he?”
Nu zal je baby dit is nog niet begrijpen maar zo kan jij ongemerkt dit al vanaf jonge leeftijd je kind bijbrengen en zo zal je kind dus emoties en gevoelens gaan herkennen.
Zo is het ook belangrijk dat, als je kind schrikt van bijvoorbeeld een deur die dicht valt, je dat gevoel benoemt. Dus niet “och dit was maar een deur die dicht viel hoef je niet voor te schrikken” maar wel “daar schrok je van hè van dat harde geluid, dat was een deur die dicht viel. Daar mag je best even bang van zijn/eng vinden”.
Je helpt je kind ook enorm bij het herkennen van zijn emoties, door regelmatig je eigen emoties te benoemen. En dan met name wat je voelt en hoe dat voor jou voelt. “Ach, het kriebelt helemaal in mijn buik. Ik vind het best spannend om in zo’n achtbaan te gaan)”.
Of: “ik voel tranen in mijn ogen omdat ik dit nieuws op de tv best verdrietig vond.
Door van jongs af aan gevoelens te benoemen, stimuleer je het herkennen en omschrijven van emoties. Door ze te benoemen leren kinderen woorden te geven aan emoties en leren ze te communiceren over hun emoties en het bijpassende gedrag of gevoel.
Een kind leert namelijk zichzelf ook beter begrijpen als hij/zij woorden leert om te omschrijven wat hij/zij van binnen voelt. Wanneer een kind zichzelf beter begrijpt groeit het zelfvertrouwen.
Ik hoop dat de informatie in deze blog voor jou van waarde is en ik raad jou dan ook aan om de komende week eens te oefenen met het benoemen, omschrijven en herkennen van jouw gevoel en dat van je kind. Ga hiermee op een leuke manier aan de slag en gebruik daarbij de flyer met de picto’s over de emoties.
Ga HIER verder met stap 2…