Hoe goed hoor jij wat je kind zegt?

Mijn kind wil iets wat ik niet wil….

Doe je schoenen aan! We moeten naar de zwemles!
NEEEEE, ik wil niet naar de zwemles!
Pfff daar gaan we weer…. Ik reageer er maar niet meer op want anders wordt het weer zo’n gegil.
Ik pak alvast de spullen in en praat er maar niet meer over. Sofie is ondertussen alleen maar bozer en besluit zich te gaan verstoppen. Stiekem moet ik van binnen een beetje lachen, maar ik weet ook dat over 10 minuten de les begint!
Dus ik begin haar te zoeken en ook met een boze stem te roepen dat ze geen tv mag vanavond als ze nu niet komt. Dat helpt en ze komt bozig tevoorschijn. Hup de jas en de schoenen aan en in de auto.

In de auto besluit ik om rustig te vragen wat ze niet leuk vindt aan de les. Ze vindt zwemmen stom! Ik herhaal haar zin en zeg “dus jij vind zwemmen stom?”. JA zegt ze. Wil jij dan niet, net als Jan (haar oudere broertje), op vakantie kunnen zwemmen zonder bandjes? En van de glijbanen kunnen? Jawel, zegt Sofie. Dan heb je wel zwemdiploma’s nodig….. Jaaaaa zegt Sofie.
Maar ik durf niet door het Gat… (oh denk ik, daar zit het probleem…). Jij durft niet door het gat, zeg je? Zullen we dan samen naar de zwemjuf gaan en vertellen dat je dat nog wat eng vindt? Dan zal ze jou hierbij helpen. Ja, mama dat vind ik fijn, zegt Sofie.
En ze gaat zich rustig omkleden zonder drama’s te maken en ik loop met haar naar de zwemjuf die ze overigens zelf vertelt dat ze het eng vindt…!!

Wat is hierin mijn boodschap?
Luister ook in stressvolle situaties naar je kind. Herhaal de woorden die je kind gebruikt, waardoor je kind zich gehoord voelt. Geef ook duidelijk aan dat jij je kind snapt en begrijpt door dit letterlijk te benoemen. Ook al heb je zelf het gevoel dat je daar nu helemaal niet de tijd en de zin voor hebt, DOE HET TOCH. Het kost je nl minder energie om even oprechte aandacht en begrip aan je kind te schenken dan de strijd aan te gaan. Zelfs als je kind toch echt iets wil wat niet kan ga dan ook het gesprek aan en herhaal woorden die je kind ook gebruikt. Zo voelt je kind zich gehoord en kan jij rustig uitleggen waarom datgene nu echt niet kan. Dit bespaart jou tijd, energie en stress!!

Zou jij nu graag nog meer tips willen in hoe je leuker en op een meer ontspannen manier kan communiceren met je kind? Vraag dan HIER mijn gratis e-book vol communicatie-tips aan.