Regisseur of Acteur?

Is jouw kind de regisseur of de acteur van haar leven?

Merk jij als moeder wel eens bij je kind dat zij zich makkelijk laat leiden door de ideeën of meningen van een ander? Zeg jij steeds vaker tegen je kind “ kom toch eens wat vaker voor jezelf op!” ?

Het is natuurlijk belangrijk om een balans te vinden tussen je eigen ding willen doen en iets doen wat een ander graag wil. Daarom begint het bij het besef om te weten dat je altijd een keuze hebt. Als iets niet goed voelt, kun je het beter niet doen.

Daarom heb ik onderstaande blog geschreven om je kind een handvat te geven hoe ze dit zelf kan bekijken en aanpakken. Lees dit eens samen met je kind en leg het eventueel verder uit als dit nodig mocht zijn. Zo kan er meer bewustwording optreden of je kind haar eigen keuzes durft te maken of dat ze zich regelmatig laat leiden door anderen.

Ben jij de regisseur of de acteur van je eigen leven?
Bepaal jij zelf hoe je de weg loopt en welke weg je inslaat? Of laat jij je leiden op je pad, je levensweg die je loopt?

Wanneer ben je de regisseur van je eigen leven? Enkele voorbeleden hieronder…

• Als je er zelf voor kiest om er een mooie film/dag van te maken
• Als jij zelf die dingen doet die je film/dag mooi en plezierig maken
• Als jij goed kunt samenwerken met de acteurs/familie/vrienden in je film

Wanneer ben je de acteur in je eigen leven?

• Als je regelmatig doet wat anderen tegen je zeggen
• Als anderen tegen jou zeggen dat jou mening niet telt en je dat vervolgens ook zelf gaat geloven
• Als je afwacht en hoopt dat er leuke dingen gaan gebeuren.

IK KAN ER VOOR KIEZEN OM EEN REGISSEUR OF EEN ACTEUR TE ZIJN IN MIJN EIGEN LEVEN!
WAT KIES IK?

Hier volgen nog enkele tips die het voor je kind makkelijker/ duidelijker maken hoe ze dan kan kiezen.

• Als je merkt dat iemand vervelend tegen je doet en jij gaat daardoor ook vervelend tegen die ander doen, vraag je dan af of je op dat moment de regisseur of de acteur bent. Jij kan er dan namelijk voor kiezen om bv weg te lopen en te negeren hoe die ander tegen je doet.
• Als een vriendinnetje je vraagt om mee te doen aan vervelend gedrag naar een ander toe (bv pesten) dan kan je kiezen of je meedoet (acteur) of dat je zegt: “nee hier doe ik niet aan mee” (in jou film komt namelijk geen vervelend gedrag voor).
• Bedenk je dat het soms best lekker is om even de acteur te zijn en dat is helemaal prima zolang je er maar bewust voor hebt gekozen. Je mag best gewoon iemand een spel of een idee laten bedenken en daar gewoon aan meedoen zolang het maar goed voelt voor jou!
• Hou gewoon altijd in je achterhoofd dat je niet aan iets mee hoeft te doen wat niet goed voelt. Ook als de leraar dat van je vraagt. Dan heb je altijd de keuze om dit met hem te bespreken en aan te geven hoe je het dan wel graag zou willen doen. Bv de leraar vraagt aan jou om een stukje te lezen in de klas. Jij vind dit heel eng en voelt echt een knoop in je maag. Ga dan na de les naar de leraar toe en vertel hem dit. Ga samen een oplossing bedenken hoe het voor jou prettiger kan.

Dit waren enkele voorbeelden, maar er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin je kan kiezen om de regisseur of de acteur te zijn in je leven. Heb je hier vragen over? Of wil je er graag meer over weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.