Overkomt het jou ook wel eens dat je net wat harder hebt zitten schreeuwen naar je kind? En gooi je dan ook wel eens van die woorden uit je mond waarvan je achteraf spijt hebt? Het gebeurt echt iedere moeder wel eens. We zijn tenslotte geen robots en ook gewoon mens met gevoelens, toch?
Bied daarna natuurlijk wel je excuses aan en maak het goed met je kind. Hier leert je kind ook weer van (en laat de redenen of uitleg hierbij achterwege…)
Nu wil ik absoluut niet goedpraten dat schreeuwen, schelden en allerlei 😨-woorden naar onze kinderen gooien, goed te praten is. Je wilt dit als moeder graag zo min mogelijk doen, want dat schulgevoel achteraf is echt onprettig!
Daarom wil ik jou in deze blog enkele tips geven over hoe jij dit in de toekomst vaker kan voorkomen. Eigenlijk bevat elke blog wel tips die hieraan meewerken, maar ik dacht ik ga hier eens een specifieke blog over schrijven aangezien ik dit “probleem” vaak terughoor van de moeders die ik spreek.
Deze blog over op een groene manier boos worden gaat hier ook al over. maar ik merk dat de behoefte er is dat ik hier wat meer tips over ga delen.
Kinderen hebben het soms nodig dat je boos wordt, puur en alleen om te weten dat er grenzen zijn en om te leren wat wel en niet mag. Het gaat in dit geval echt om boos worden op een manier waarvan je later spijt hebt. Wanneer je dingen doet of zegt die je liever anders had willen doen.
Welke impact heeft schreeuwen nou op je kind?
Denk nu op dit moment eens na over de houding die je op zo’n moment hebt. En de manier waarop je kijkt, de toon van je stem, etc, etc. Weet je dit nu even niet naar boven te halen? vraag dit dan eens aan je partner (als je durft…) of schrijf het de volgende keer eens op.
Wat ervaart je kind op zo’n moment?;
- je kind ervaart angst en voelt zich onveilig (vooral als jij ook nog op zo’n moment boven je kind gaat hangen, met een wijzende vinger…🙄)
- het zelfvertrouwen van je kind kan aangetast worden (als dit schreeuwen met regelmaat voorkomt). Vooral als je hier dan ook nog de 2 woordjes “je bent” in gebruikt.
- je kind gaat jouw spiegelen. Als hij boos is heb je grote kans dat hij ook gaat schreeuwen (welk voorbeeld krijgt hij?)
- de kans bestaat dat je kind meer gaat liegen, uit angst dat de waarheid ervoor zorgt dat jij boos wordt.
Wat is de impact op jou als moeder?;
- Het veroorzaakt bij jou verdriet, want het feit dat je kind bang is en zich niet veilig voelt bij jou, doet pijn. Dat wil je niet. Je wilde juist zo’n lieve, zorgzame moeder zijn, bij wie je kind altijd terecht kan. En nu ben je veranderd in een schreeuwende moeder, waarvan de kinderen achteruit deinzen.
- Je hebt het gevoel dat je faalt, want het lukt je, op zo’n moment, niet om het op een andere pedagogisch verantwoorde manier op te lossen.
- Het maakt je onzeker en je twijfelt aan jouw rol als moeder.
- De kans bestaat dat je zelf in een negatieve spiraal beland met alleen nog maar mopperen, schreeuwen en straffen
Hoe kan jij er nu voor zorgen dat je minder vaak hoeft te mopperen en misschien wel schreeuwen?
- Vraag je eens vaker af hoe belangrijk het is. Blijf jij bijvoorbeeld zeuren en mopperen over dat je kind met zijn handen eet? Vraag je op zo’n moment eens af wat het ergste is dat kan gebeuren. Is dit de moeite waard om je kind te laten eten zoals ze in een 5* restaurant eten? Of leer jij je kind dat hij thuis met zijn handen mag eten en buitenshuis met mes en vork (of lepel). Denk eens na over duidelijke afspraken die je kan maken over bepaalde zaken waardoor het thuis gezelliger wordt en jij minder hoeft te mopperen.
- Geef je kind ook oprechte aandacht als je haast hebt. Door je kind “altijd” oprechte aandacht te geven kijg je dit ook terug van je kind. Je kind wil net als jij namelijk ook gehoord en begrepen worden. Even die oprechte aandacht bespaart je heel veel mopperen en dus energie.
- Doe eens anders dan anders. In deze podcast kan jij luisteren wat ik hiermee bedoel. Door je kind te verrassen met een totaal andere reactie heb je zijn aandacht en voorkom je dat je zelf gaat mopperen of misschien zelfs schreeuwen. Het is wel belangrijk dat je frustratie en irritatie dan nog niet het kookpunt bereikt hebben….
- Let op aannames van jouw kant…. We denken namelijk vaak al te weten waar het gedrag van ons kind vandaan komt of nog erger… we denken vaak te weten wat er gaat komen. Kijk letterlijk naar wat je ziet en hoort en geef dit ook LETTERLIJK terug. Zo voorkom je frustratie aan beide kanten. Want zeg eens eerlijk: Hoe vind jij het als iemand iets zegt of vindt over jou wat helemaal niet waar is?
- Ga naar de wc! Ja echt! Op het moment dat jij voelt dat het binnen in jou begint te borrelen, ga dan naar de wc. Dat is nog steeds de enige plek waarschijnlijk waar jij als moeder even rust hebt….. Onder voorbehoud dat je kind(eren) een leeftijd hebben dat jij ze even alleen kan laten en dat je hier natuurlijk geen uren blijft zitten…
- Vat het niet persoonlijk op! Besef je goed dat de emotie of gedrag van je kind een opwelling is en geen lang doordacht plan. Je kind doet niet vervelend om jou een rotgevoel te bezorgen. Je kind doet zo, omdat hij gewoon nog niet weet hoe hij het op een andere manier kan doen. Hij kan nog niet goed genoeg omgaan met nee, hij weet nog niet hoe hij teleurstellingen kan leren accepteren of hoe hij moet omgaan met zijn frustraties en boosheid. Je kind is nog aan het leren. En dat kan soms gewoon heel vervelend zijn. En ik kan me goed voorstellen dat het soms lastig kan zijn om je geduld te bewaren.
- Durf jezelf een spiegel voor te houden. Ga op zo’n (irritatie) moment eens bij jezelf na hoe je gemoedstoestand is. Hoe heb je geslapen, ben je nog met je gedachte bij die opdracht op je werk, of is het gewoon je dag niet omdat je “met het verkeerde been uit bed gestapt bent”? Besef je goed dat als jij jezelf niet eens goed in de spiegel wil kijken dat dan je kind jouw wel een spiegel voor houdt!! Merk je dat jij bv jezelf voorbij aan het rennen bent of dat je echt even rust nodig hebt? Neem die dan, want je kan pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt!
En als je dan toch boos wordt let er dan op dat je dit op de groene manier doet!
Op mijn blogpagina kan je nog meer handige tips vinden die hierop aansluiten dus ik zou zeggen, neem zeker eens even een kijkje.